Drumul Lacului Trasimeno, drumul Etrusco-Roman, drumul Cantico și drumul Sagrantino...patru drumuri care traversează Umbria creând itinerarii atractive pentru descoperirea vinurilor prețioase și podgoriilor locale.
În clima blândă din jurul Lacului Trasimeno, pe pantele domoale ale oraşului Montefalco, între dealurile din Perugia sau pe dealurile Martani, între munții și văile oraşului Orvieto sau Amerino...nu există niciun teritoriu în Umbria neacoperit de podgorii întinse care în timpul recoltei se umplu de culori și miresme ademenitoare. Terenurile argiloase şi calcaroase, colinele domoale care permit o excelentă expunere la soare, bogăţia de ape subterane şi clima blândă a lacurilor au favorizat întotdeauna cultivarea de viţă autohtonă sau importată de calitate și producția unor vinuri excelente. Pe aceste pământuri, viticultura este o poveste veche, datând din perioada etruscă. Şi apoi romanii, apoi fraţii Benedictini … timp de secole, chiar dacă au existat vicisitudini, cultura vinului s-a păstrat şi a fost modernizată. Este pământul cel care o cere, atât de bogat şi de generos,având toate caracteristicile care scot ce e mai bun din fiecare fruct! Şi apoi, secole de cultivare, istoria, cultura şi pasiunea experţilor viticultori au făcut restul şi astăzi mica Umbrie oferă amatorilor de vinuri bune 11 tipuri DOC, adică vinuri de calitate recunoscută provenind din zone mici şi cu producţie limitată; şi 2 tipuri DOCG, care se acordă numai vinurilor DOC de mare notorietate internaţională cum este Sagrantino di Montefalcoşi Torgiano rosso riserva. O producţie bogată şi excelentă care se obţine în jurul a patru zone viticole, patru drumuri cu nume melodioase ce amintesc de produsele superbe.
Drumul vinurilor Colli del Trasimeno, de la clima îmblânzită de lac, ne poartă într-o călătorie prin podgorii cultivate pe marginea unei păduri sau a unei livezi de măslini, pe teritoriile Tuoro și Passignano, în jurul Castiglione del Lago, în marchizatul de Corgna sau la orașul Pieve și Panicale, în ținuturile Perugino. Aici vinul DOC recunoscut este Colli del Trasimeno, viţa-de-vie cea mai valoroasă şi specială este cea din categoria Gamay del Trasimeno, importată, se pare, în perioada Evului Mediu, de culoare roşie, parfumată, deosebită şi net diferită de cea care se cultivă în Franţa pentru vinurile Beaujolais. Grechetto, în schimb, este alb şi îşi datorează numele aromei delicate care, poate, le amintea anticilor de gustul şi aroma ce proveneau din Mediterana orientală. Dar, în ciuda numelui, este o specie de viţă autohtonă, prezentă în toată Umbria, cu boaba transparentă şi rotundă şi, în această zonă, cu un ciorchine scurt, cilindric şi compact.
Drumul vinurilor Etrusco-Romane este cea mai veche zonă de vinuri din Umbria. Se întinde între Terni şi Orvieto şi ajunge la teritorii din Amelia, Narni, Allerona, Alviano. Pământuri etrusce, apoi romane, traversate de Tibru care se scurge printe dealurile de tuf, munţi împăduriţi şi văi verzi. Este patria vinurilor albe ca Orvieto Classico, un vin alb DOC obţinut din struguri cultivaţi pe spaţiul îngust din Valle del Paglia, sau Grechetto. Dar şi a celor roşii, bogate, cum este Rosso d’Orvieto DOC, sau elegantul Lago di Corbara DOC sau Amelia DOC, alb, roze sau roşu.
Drumul vinurilor Cantico traversează o zonă fascinantă, cufundată într-o cultură seculară şi, în acelaşi timp, într-o natură vie, foarte generoasă care înconjoară şi îmbrăţişează cetăţile vechi şi castelele răspândite de-a lungul drumului care de la Perugia coboară la Assisi, până la Spello şi Cannara. O zonă viticolă din care provin 5 tipuri de vinuri DOC (Assisi, Colli Perugini, Colli Martani, Torgiano şi Todi) şi un tip DOCG, Torgiano Rosso Riserva,de un roşu rubiniustrălucitor.
Drumul vinului Sagrantino se întinde peste tot în jurul Montefalco, Bevagna, Gualdo Cattaneo, Giano dell’Umbria şi Castel Ritaldi. Un teritoriu verde şi deschis, aproape în totalitate deluros, presărat cu centre medievale de o rară frumuseţe şi armonie. De aici, de la viile care aproape se strecoară înăuntrul cetăţilor, se nasc vinurile Montefalco DOC care pot fi roşii, dacă se produc din struguri Sangiovese şi Sagrantino sau albe, din struguri Grechetto şi Trebbiano, şi Sagrantino DOCG, un vin roşu sec armonios care poartă numele vechi al soiului, probabil importat în Evul Mediu Timpuriu de călugări care îl foloseau doar în timpul ceremoniilor religioase.