Festa Festa Monini: Colori, suoni e sapori dell'Umbria
Comori ascunse in Umbria

Carnati si mazzafegati

Arome autentice care te fac sa visezi

 

 

Preparate cu arome puternice autentice servite alaturi de paine de casa si un vin rosu vechi. Carnea de porc este intotdeauna gustoasa : procesata, conservata, gatita, afumata, ea este preferata aproape in intreaga lume.

Dar nu exista regiune care sa adore carnea de porc si sa se mandreasca cu excelenta preparatelor traditionale mai presus de Umbria : cultura culinara straveche, o arta cunoscuta sub denumirea de « norcineria » care se refera la macelariile cu carne de porc de la Norcia.

Macelarii sunt faimosi pentru maiestria cu care transeaza porcul si cu care pregatesc preparate traditionale utilizand fiecare bucata de carne: prosciutti, lombetti (coapsele), umeri si capocolli, asezonandu-le cu cele mai gustoase condimente dupa retete unice transmise din generatie in generatie.

 

Carnati


Carnatii de Umbria, de exemplu, au un gust desavarsit deoarece contin un condiment traditional preparat din usturoi, sare si mult piper negru. Acesti carnati pot fi consumati atat proaspeti cat si gatiti, iar la evenimentele traditionale vor fi nelipsiti, gasindu-i in toate formele lor, chiar si pe gratar alaturi de legume si o felie de paine de casa « torta al testo ». Acesti carnati pot fi gatiti in mai multe feluri : fierti sau prajiti cu cartofi si rozmarin sau cu sosuri « norcina »  care sa se scufunde in mamaliga fierbinte. Combinatia traditionala care se consuma toamna cu struguri, este neobisnuita si interesanta.

 

Mazzafegati


Exista insa si carnati care sunt preparati din diferite bucati de carne. De exemplu mazzafegati sunt un tip de carnati care au un gust foarte puternic. Acestia pot fi usor acrisori sau dulci, proaspeti sau semi-preparati, insa intotdeauna sunt foarte gustosi.

Contin : inima, splina, limba, plamani, parti din obraji si maxilarul inferior si in cea mai mare proportie contin ficat. (de unde si numele de Fegato – ficat) Toate bucatile de carne in proportii corecte sunt condimentate cu sare, piper, usturoi, eventual coaja de portocala si condimente.  Cu acest amestec se umple un intestin cu un diametru mic care a fost spalat si marinat cu vin fierbinte in prealabil. In cele din urma acest carnat este intepat din loc in loc pentru a lasa zeama sa se scurga, iar apoi este lasat sa se usuce intr-un loc caldut dar bine ventilat. Apoi sunt mutati intr-o pivnita rece si sunt lasati sa se odihneasca pentru cel putin o luna.

Traditionala din Umbria este o versiune dulce a acestor carnati, aromati cu seminte de pin, scortisoara, vin, stafide si zahar.

Incarca alt cod de control
  • Pentru a trimite un mesaj va rugam sa completati formularul alaturat cu date corecte.
    Va multumim.