Virtutile terapeutice ale strugurilor sunt cunoscute si practicate de mii de ani. Pana de curand s-a crezut ca in acest domeniu nu mai pot aparea noutati absolute, pana cand atentia cercetatorilor s-a indreptat asupra a ceea ce se arunca din struguri: samburii.
Mai intai, acestia au provocat o mica revolutie in industria alimentara, pentru ca apoi sa inceapa o adevarata cariera in domeniul medical. De "vina" este uleiul extras din acesti samburi cu proprietati terapeutice exceptionale.
Desi vita de vie este cultivata de mii de ani, extractia uleiului din seminte este de data recenta. Initial, el a fost fabricat doar in Franta si in Italia si a fost utilizat strict in alimentatie. Apoi a fost utilizat in cosmetica, pentru ca este usor resorbit de piele.
Abia la urma a fost luat in vizor de catre industria farmaceutica. Uleiul de samburi de struguri contine cantitati insemnate de vitamina E si vitamina F, precum si unele minerale: zinc, cupru, seleniu.
Dar, mai presus de toate, contine asa-numitele procianidine, care sunt un agent anti-imbatranire de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Contine substante care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii, care catalizeaza actiunea unor vitamine in corp, ce ajuta la tinerea sub control a reactiilor alergice.
Cand vorbim despre efecte terapeutice ne raportam la uleiul de struguri obtinut prin presare la rece. Uleiul presat la rece din samburi de struguri Monini il gasim in prezent in marile supermarketuri.
Acest ulei se administreaza in primul rand prin alimentatie, fiind un excelent adaos in salate, in sosuri, in diferitele feluri de mancare ce nu presupun prepararea la foc.
Este recomandat sa evitam prajirea sau fierberea acestui ulei, pentru ca incalzirea la peste 50 de grade Celsius duce la alterarea proprietatilor terapeutice. Doza zilnica de ulei este de 25-45 de grame, adica 2-4 linguri pe zi. Este folosit ca solutie de masaj pentru piele, pe care o hraneste, previne uscarea sa, ajuta la mentinerea tineretii si a elasticitatii naturale.
Uleiul de struguri reprezinta o pavaza impotriva bolilor cardiovasculare, alzheimer, afectiunilor dermatologice, infectiilor, deficientelor imunitare, etc.