Uleiul de masline extravirgin este singurul ulei vegetal obtinut pur și simplu prin presarea fructelor, fără utilizarea de solvenți sau a proceselor de rafinare industriala ca în cazul altor uleiuri / grăsimi vegetale. Acesta este obtinut prin simpla "stoarcere a măslinelor", astfel că toate proprietatile naturale sănătoase sunt reținute. Beneficiile vin de la continutul puternic de antioxidanti: Vitamina E și polifenoli care ajuta la combatere actiunii negative a radicalilor liberi în celulele corpului. (de completat).
Calitatile terapeutice ale uleiului de masline au fost mentionate pentru prima data de Hipocrat, parintele medicinei.
• Colesterolul marit - uleiul de masline reduce concentratia colesterolului LDL (colesterolul rau) fara sa scada nivelul colesterolului bun (HDL).
• Hipertensiunea - reduce presiunea sangelui, sistolica si diastolica. Astfel, este redus riscul de infarct.
• Cancerul - poate sa incetinesca evolutia cancerului la san, precum si celelalte tipuri de cancer.
• Problemele gastrointestinale - are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
• Osteoporoza - uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei.
• Artritele reumatice - uleiul de masline reduce sansele aparitiei acestora cu 75%.
• Diabetul - uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet.
• Uleiul da masline dizolva pietrele din bila, este un tonic biliar.
• Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii;
• Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata;