Arbequina |
Biancolilla |
Bosana |
ORIGINE: Spania (ES) RĂSPÂNDIRE: Este varietatea cea mai importantă din Catalonia, unde ocupă mai mult de 55.000 hectare. Este prezentă din plin şi în Aragona şi, recent, şi în Andaluzia. În afara Spaniei se găseşte în Argentina. UTILIZARE: Pentru ulei CARACTERISTICI: Este o varietate considerată rustică pentru rezistenţa sa la frig şi pentru toleranţa salinităţii. Este apreciată pentru productivitatea constantă crescută. Calitatea uleiului este excelentă, în principal datorită caracteristicilor sale organoleptice, deşi prezintă stabilitate scăzută. Conţinutul de ulei este ridicat. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: centrul şi estul Siciliei UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Este un soi pentru care mediul ideal de cultivare îl reprezintă dealurile înalte, iar producţia este ridicată chiar pe terenuri cu umiditate scăzută. Productivitatea este ridicată şi alternantă; randamentul în ulei este scăzut, iar uleiul obţinut este limpede la culoare. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Sardinia UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Este un soi productiv şi cu adaptabilitate mare. Coacerea este târzie şi treptată. În unii ani, producţia poate fi utilizată ca şi măsline negre de masă. Randamentul în ulei este ridicat. |
Canonino |
Carolea |
Cellina Nardò |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Lazio UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă rustică ce se adaptează uşor, cu producţie ridicată şi alternantă. Conţinutul de ulei este mediu. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Calabria UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Plantă care se adaptează uşor, a cărei cultivare merge până la 800 m altitudine. Productivitatea este ridicată şi constantă. Coacerea fructelor se face treptat. Conţinutul de ulei este mediu. Producţia este utilizată fie pentru consumul ca atare al măslinelor, verzi sau negre, fie pentru extracţia de ulei. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Puglia UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă viguroasă şi rustică, cu creştere vegetativă destul de lentă. Productivitatea este mare şi constantă. Conţinutul de ulei este scăzut. Extracţia se face cu greu când fructele nu sunt complet coapte. |
Coratina |
Cornicabra |
Dolce Agogia |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Puglia UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plata se adaptează la diversele condiţii ale culturii de măslini. S-a observat o toleranţă deosebită la frig. Productivitatea este ridicată şi constantă. În unii ani, fructele sunt potrivite chiar pentru prepararea măslinelor verzi în saramură. Randamentul de ulei este mare, iar acesta este foarte bogat în polifenoli. |
ORIGINE: Spania (ES) RĂSPÂNDIRE: Este al doilea soi spaniol ca suprafaţă cultivată. În prezent, ocupă 270.000 hectare în provinciile Ciudad Real, Toledo, Madrid, Badajoz şi Càceres. UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Este o varietate cu mare capacitate de rezistenţă şi adaptabilitate pe terenuri sărace şi în zone aride reci. Este apreciată pentru randamentul mare de ulei şi pentru calitatea acestuia, cu excelente caracteristici organoleptice şi de mare stabilitate. Datorită calităţii pulpei, măslinele sunt utilizate şi pentru conservare. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Umbria UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă care se adaptează la condiţiile climatice şi condiţii de sol diverse. Productivitatea este medie şi alternantă. Conţinutul de ulei este mediu. Fructele sunt utilizate şi pentru producţia de măsline negre uscate. |
Dritta |
Frantoio |
Gentile |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Abruzzo UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă rustică, foarte apreciată pentru productivitatea ridicată şi constantă. Conţinutul de ulei este mediu. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Italia centrale e numerosi paesi olivicoli UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Soi cu productivitate ridicată şi constantă şi apreciat şi pentru capacitatea sa de adaptare. Conţinutul de ulei este mediu. În Toscana acest soi este apreciat pentru producţia de uleiuri fructate şi stabile în timp. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Italia centrală şi numeroase ţări olivicole UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Soi cu productivitate ridicată şi constantă şi apreciat şi pentru capacitatea sa de adaptare. Conţinutul de ulei este mediu. În Toscana acest soi este apreciat pentru producţia de uleiuri fructate şi stabile în timp. |
Hojiblanca |
Kalamon |
Koroneiki |
ORIGINE: RĂSPÂNDIRE: Este a treia varietate spaniolă ca suprafaţă cultivată. În prezent, ocupă mai mult de 200.000 hectare în provinciile Cordoba, Malaga, Sevilia şi Granada UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Varietate cu rezistenţă mare în solurile calcaroase. Este considerată rustică pentru rezistenţa pe terenurile aride şi pentru toleranţa frigului iernii. Conţinutul de ulei este scăzut, iar produsul este foarte apreciat, în ciuda calităţii scăzute. |
ORIGINE: Grecia (GR) RĂSPÂNDIRE: Messenia, Laconia, Lamia. Acoperă circa 15-20% din suprafaţa ţării UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Varietate de rusticitate medie. Rezistenţa este medie, la fel şi utilizarea în producţie. Randamentul în ulei este mediu, iar produsul este de calitate foarte bună. |
ORIGINE: Grecia (GR) RĂSPÂNDIRE: Peloponez, Zante, Creta, Samo. Acoperă circa 50-60% din suprafaţa olivicolă a ţării UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Reprezintă principalul soi pentru ulei din Grecia. Are rezistenţă medie. Productivitatea este ridicată şi constantă. Conţinutul de ulei în fruct este ridicat şi produsul este foarte apreciat. Conţinutul de acid oleic este foarte ridicat, la fel şi stabilitatea uleiului. |
Leccino |
Mastoidis |
Megaritiki |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Toscana, Umbria şi diverse zone olivicole UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă viguroasă şi adaptabilă la diverse condiţii olivicole. Productivitatea este ridicată şi constantă. Conţinutul de ulei este scăzut. |
ORIGINE: Grecia (GR) RĂSPÂNDIRE: Acoperă 15-20% din suprafaţa cultivată cu măslini din ţară. Cultivarea sa era semnalată din Corfu până în Attica, iar, în prezent, arealul de cultivare e mai mult dezvoltat în Peloponez şi în Creta. UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Varietate rustică ce poate fi cultivată până la 1000 m altitudine. Are rezistenţă medie la frig şi la climă uscată. Productivitatea este medie şi alternantă. Randamentul în ulei este ridicat. |
ORIGINE: Grecia (GR) RĂSPÂNDIRE: Attica, Beozia e Peloponez UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Varietate considerată rustică şi cu o capacitate de rezistenţă medie. În medie, rezistă la climă uscată şi la frig. Fructele sale sunt utilizate fie la masă, verzi sau negre, fie pentru extracţie cu randament mediu-ridicat. Uleiul produs este de bună calitate. |
Moraiolo
|
Nocellara del Belice |
Ogliarola Barese o Cima di Bitonto |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Italia centrală UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă caracterizată de rusticitate ridicată ce preferă zonele de deal. Productivitatea este ridicată şi constantă. Conţinutul de ulei nu este mare şi este foarte apreciat pentru aroma fructată şi conţinutul de squalen şi polifenoli. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Sicilia occidentală UTILIZARE: pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Plantă cu o creşetere modestă şi uşor adaptabilă condiţiilor de mediu. Productivitatea este ridicată şi constantă. Consistenţa pulpei face ca fructele să fie potrivite pentru prepararea măslinelor verzi în saramură. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Puglia UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă rustică cu o creştere rapidă; este sensibilă la îngheţ şi la vînturile de coastă. Productivitatea este medie şi alternantă. Randamentul de ulei este ridicat, iar acesta este foarte apreciat şi caracterizează producţia din zona Bitonto. |
Ogliarola Garganica |
Ogliarola Salentina
|
Ottobratica
|
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Puglia UTILIZARE: pentu ulei CARACTERISTICI: Plantă rustică cu o creştere rapidă; este sensibilă la îngheţ şi la vânturile de coastă. Productivitatea este medie şi alternantă. Randamentul la presă este ridicat. Uleiul este foarte apreciat şi caracterizează producţia din zona Bitonto. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Puglia UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă rustică cu o creştere rapidă; este sensibilă la îngheţ şi la vânturile de coastă. Productivitatea este medie şi alternantă. Randamentul la presă este ridicat. Uleiul este foarte apreciat şi caracterizează producţia din zona Bitonto. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Calabria UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă foarte rustică şi de dimensiuni mari. Productivitatea este ridicată şi alternantă. |
Picual |
Picudo |
Pisciottana |
ORIGINE: Spania (ES) RĂSPÂNDIRE: Este varietatea cea mai importantă din Spania. În prezent, ocupă mai mult de 700.000 hectare, în special în provinciile Jaén (97%), Cordoba (38%) şi Granada (40%). Este soiul care stă la baza noilor plantaţii. UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Varietate rustică pentru adaptarea la diverse condiţii climatice şi de sol; tolerează, în special, frigul. Este, totuşi, sensibilă la ariditate şi la soluri calcaroase. Este foarte apreciată pentru productivitatea ridicată şi constantă, are randament ridicat în ulei şi se cultivă uşor. Uleiul are calitate medie, deşi are un indice ridicat de stabilitate, care presupune mare rezistenţă la râncezeală şi are un procent ridicat de acid oleic. |
ORIGINE: Spania (ES) RĂSPÂNDIRE: Este una dintre principalele varietăţi spaniole, deşi nu se află în culturi extinse în nicio zonă. Ocupă aproximativ 60.000 de hectare din provinciile Crodoba, Granada, Malaga și Jaen. UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Este o varietate rezistentă şi considerată rustică pentru toleranţa mare la solurile calcaroase şi la solurile excesiv umede. Tolerează frigul. Este o varietate foarte apreciată pentru randamentul în ulei şi pentru caracteristicile organoleptice excelente, acestea din urmă fiind foarte valoroase în regiunea de provenienţă, Baena. Uleiul este caracterizat de un conţinut ridicat de acid linoleic, este puţin amar şi are stabilitate mare. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Campania UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Este un soi foarte productiv şi se adaptează uşor condiţiilor din zona de coastă. Productivitatea este ridicată şi alternantă, iar conţinutul de ulei este mare. |
Pizzacarogna |
Raia |
Rosciola |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Sardinia meridională UTILIZARE: pentru ulei şi pentru consumul măslinelor CARACTERISTICI: Planta se adaptează mai greu la mediile diferite de arealul de origine. Productivitatea este ridicată şi alternantă. Fructele se coc devreme şi sunt bune atât pentru producţia de ulei, cât şi pentru prepararea măslinelor verzi în saramură. Randamentul de ulei este scăzut. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Umbria UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Planta se adaptează la diverse condiţii de climă şi de sol. Productivitatea este medie şi alternantă. Conţinutul de ulei este mediu. Fructele sunt utilizate şi pentru producţia de măsline negre uscate. |
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Planta are dimensiuni reduse, este rustică şi se adaptează uşor la condiţiile mediului olivicol din Italia centrală. Productivitatea este ridicată şi constantă. Conţinutul de ulei este mediu |
Taggiasca |
Valanolia |
|
ORIGINE: Italia (IT) RĂSPÂNDIRE: Liguria UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Plantă de dimensiuni mari care de una singură reprezintă cultura de măslini din provincia Imperia. Se adaptează bine atât la solurie de pe coastă, cât şi la cele de pe dealurile înalte. Fructele, care se coc târziu, au un ramdament mare de ulei. |
ORIGINE: Grecia (GR) RĂSPÂNDIRE: Lesbo, Chio, Sciro. Acoperă 70% din suprafaţa ovicolă a insulei Mitilene. UTILIZARE: pentru ulei CARACTERISTICI: Varietà di rusticità e capacità rizogena media. E' mediamente tollerante al freddo e all'aridità. La produttività è media e alternante. I frutti sono destinati all'estrazione. Il contenuto in olio è medio e il prodotto è di ottima qualità. |